HoofdnieuwsRegionaal

Wethouder Boerema geeft startsein compostactie

KOLLUM –  Zaterdagmorgen gaf wethouder Jelle Boerema het startsein voor de de Landelijke Compostdag op de milieustraat in Kollum. Boerema deelde de eerste compost uit aan belangstellenden, Joop Smeding was de eerste in de rij,wethouder Jelle Boerema schepte de aanhanger vol met compost.Zolang de voorraad strekt kan men tot en met zaterdag 29 maart aanstaande dagelijks gratis compost ophalen bij de Milieustraat aan de Trekweg 1a te Kollum. Deze actie is een initiatief van Omrin, Orgaworld en de gemeente Kollumerland c.a.

Op=Op

Het betreft een opschepactie, dus u moet de compost zelf op een door u meegebrachte aanhanger, of in de achterbak van uw auto scheppen. Per voertuig mogen maximaal twee kruiwagens worden meegenomen. Hoewel er een flinke berg compost zal liggen, geldt het motto: ‘op is op’.

 Gratis

Met het gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente de burgers voor hun inspanning om GFT-afval (Groente-, Fruit- en Tuinafval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden aan te leveren. Zo kan men kennismaken met het resultaat van de gescheiden inzameling, namelijk GFT-compost. De gemeente heeft recent voor dat doel een film laten maken over afvalscheiding die u kunt zien op de gemeentelijke website.

Bovendien wil de gemeente iedereen wijzen op het feit dat het op een natuurlijke manier bemesten van de tuin beter is dan met kunstmest.

Waarde voor de bodem

Het terugbrengen van organisch materiaal in de bodem is van groot belang. Niet alle burgers zijn in staat zelf het eigen GFT te composteren. Daarom stelt de gemeente gratis compost beschikbaar.

 

Afvalscheiding: goede zaak!

Ondanks het feit dat in Fryslân jaarlijks al 75.000.000 kg GFT-afval gescheiden wordt ingezameld, bestaat het restafval in de huisvuilcontainers nog steeds voor ongeveer 30% uit GFT-afval. Dat is zonde, want ook dit kan nog prima gecomposteerd of op een andere manier gerecycled worden. Bovendien moet restafval tegen veel hogere kosten worden verbrand of gestort dan gescheiden GFT-afval. Afvalscheiding is en blijft dus een goede zaak, uw tuin levert deze zomer het bewijs!

 

 

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button