HoofdnieuwsRegionaal

Wethouder de Haan onthulde jubileumborden Plaatselijk Belang Buitenpost

BUITENPOST – Ter opening van de jubileumactiviteiten van Plaatselijk Belang Buitenpost (PBB) onthulde wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen vrijdagmiddag 7 februari bij Buitenpost een nieuw en toepasselijk  welkomstbord. PBB viert dit jaar haar 100-jarig bestaan met een aantal grote activiteiten en besloot om dit ook kenbaar te maken via de borden die aan de vier belangrijkste toegangswegen van het dorp staan. Op het bord is de toren van ‘de Alde Wite’ , de Mariakerk, afgebeeld die wordt geflankeerd door een kleine waakhond, de rol die Plaatselijk Belang voor zich ziet. Verder worden de belangrijkste feestelijke momenten en informatie en contactadressen vermeld.

De Haan werd bij de openingshandeling enigzins beperkt door een schouderblessure. In zijn kleine toespraak haalde hij de innige band aan die er in de beginjaren tussen gemeente en PBB bestond, haar eerste voorzitter was namelijk de burgemeester van Achtkarspelen. Zelfs mocht het bestuur van PBB enige tijd gebruik maken van vergaderruimte in het gemeentehuis.  Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een duidelijke scheiding van mogelijk conflicterende openbare bestuurs- en verenigingsfuncties. Niettemin is de goede relatie gebleven tussen PBB en het overheidsorgaan waar ze het meeste overleg mee heeft.

Na de kille wind die  tijdens de kleine ceremonie woei, kon in restaurant China Garden in gezellige warmte worden afgesloten. Onder een kop koffie werd teruggeblikt op belangrijke momenten voor Achtkarspelen en PBB en vooruitgekeken naar de feestelijke activiteiten die dit jaar komen. Deze starten op 21 maart met een jubileumreünie. Op 7 april volgt een cultuur-historische avond in het gemeentehuis in Buitenpost, op 6 juni een feestavond en 7 augustus een bijzondere wandeltocht. Daarnaast is er een scholenproject in voorbereiding en verschijnt binnenkort een jubileumboek. Meer informatie is te vinden op: www.binnenbuitenpost.nl

 

foto’s Hielke Boorsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button