HoofdnieuwsRegionaal

Wethouder Roelof Bos onthult lichtmast van gerecycled plastic

DAMWÂLD – Op woensdag 19 juni vond de officiële onthulling plaats van de ‘Tulp’. Dit is een van gerecycled plastic gemaakte lichtmast. De lichtmast werd onthuld door wethouder Roelof Bos van de gemeente Dantumadiel en directeur van Omrin, de heer John Vernooij. De lichtmast is gemaakt uit 100% gerecycled kunststof uit het restafval van nascheiding van Omrin.

Omrin schenkt alle gemeenten die de kunststoffen op Ecopark De Wierde uit hun huishoudelijk restafval laten nascheiden, in totaal 36, een dergelijke klimaatpositieve lichtmast. De gemeente Dantumadiel is voornemens om meer van deze producten voor de openbare ruimte van plastic afval te gaan toepassen, zodat het plastic afval van de gemeente Dantumadiel volledig wordt hergebruikt.

Omrin is in 2009 met succes begonnen met het nascheiden van kunststof verpakkingen uit huishoudelijk restafval. Samen met de Friese burgers streeft Omrin naar een maximaal hergebruik van grondstoffen. Dat wordt bereikt door een unieke combinatie van bronscheiding (burgers: o.a. glas, papier, textiel en gft-afval) en nascheiding (Omrin: o.a. organisch afval, metalen en kunststoffen). In Friesland wordt daardoor 62% van het huishoudelijk afval gerecycled. Voor heel Nederland geldt een gemiddeld percentage van 50%. In Dantumadiel wordt jaarlijks 22 kilogram plasticafval per aansluiting nagescheiden.

Van de nagescheiden kunststoffen wordt 75% direct hergebruikt. De resterende 25% van het nagescheiden plasticafval werd voorheen verbrand of gestort. Door nieuwe technieken kunnen van dit restmateriaal nieuwe producten worden gemaakt. De klimaatpositieve lichtmast is hiervan een lichtend voorbeeld. Hiermee is de kringloop, van afval naar grondstof tot nieuw product, gesloten. Met deze nieuwe techniek kunnen producten voor meerdere toepassingen in de openbare ruimte worden geproduceerd. Hiermee kan 100% van het nagescheiden plastic afval worden hergebruikt.

De mast is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt geproduceerd door Gampet Products uit Ulft. TRILUX Nieuw Licht levert de verlichtingsarmatuur.

Foto: Nanne Nicolai

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button