Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Workshop Sint Jansolie en Calendulazalf maken bij De Kruidhof

BUITENPOST – Rond de langste dag bloeit het Sint Janskruid. De geneeskrachtige olie die hiervan gemaakt wordt helpt bij spierpijn en jicht en bevordert de genezing van kloofjes en schaafwonden. Bij Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost kunt u zelf Sint Jansolie en Calendulazalf maken op zaterdag 4 juli 2015.

Sint Janskruid heeft gele bloemen in de vorm van een ster. Ze gaan open rond de langste dag van het jaar, 21 juni. Dat is de feestdag van Sint Jan, genoemd naar Johannes de Doper. De rode kleurstof die uit de bloemen komt verwijst naar het bloed van Sint Jan, die onthoofd werd. Een takje van dit kruid boven de deur zou kwade geesten op afstand houden. Een oude naam voor deze plant was ‘Jaagt den duivel’. Het Sint Janskruid is een bekend middel uit de volksgeneeskunde en wordt tegenwoordig nog voorgeschreven bij depressiviteit.

Calendula of goudbloem is een plant die vrijwel iedereen wel kent. Deze veelzijdige geneeskrachtig bloemen worden veelal in tincturen en zalven gebruikt tegen brand- en schaafwondjes.

Tijdens de workshop krijgt u een rondleiding door de botanische tuinen, waarbij u het Sint Janskruid en de goudsbloem leert onderscheiden van andere planten en veel te weten komt over de geneeskrachtige werking van deze en andere kruiden. Ook de risico’s van Sint Janskruid komen aan bod. U gaat onder leiding het kruid verzamelen en uw eigen Sint Jansolie en calendulazalf maken.

Deelnemers aan de workshop dienen zelf een glazen potje met deksel mee te nemen naar de workshop.

De workshop begint om 10.00 uur en is ongeveer om 12.30 uur afgelopen. De kosten bedragen € 15,00 per persoon inclusief toegang tot de tuinen, koffie en thee en materiaalkosten.

Voor deelname aan de workshop kunt u zich vóór 1 juli opgeven via een e-mail aan [email protected] of telefonisch op nummer (0511) 541 253.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button