Buiten regioOndernemendRegionaal

Ziekenhuis Nij Smellinghe start met installatie zonnepanelen

DRACHTEN -Ziekenhuis Nij Smellinghe start nog voor de bouwvak 2018 met de installatie van ruim 9.000 zonnepanelen op het terrein van het Drachtster ziekenhuis. De gemeente Smallingerland verleende eerder al de vergunning voor uitvoer van dit duurzame plan. De daadwerkelijke bouw gaat nu van start.

Dit betekent dat Nij Smellinghe gaat beginnen met het plaatsen van de funderingen voor de constructie waar de zonnepanelen op komen. Tegelijkertijd wordt ook het aantal parkeerplaatsen vergroot.

Nij Smellinghe krijgt 3.500 zonnepanelen op het bestaande dak, de rest wordt op een unieke constructie gemonteerd die het grote parkeerterrein volledig gaat overkappen. De panelen hebben een vermogen van 305 watt per stuk (2,7 megawatt in totaal). Hiermee dragen de zonnepanelen bij aan het doel van Nij Smellinghe om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en om in 2030 energiepositief te zijn.

Deze doelstelling wordt breed gedragen door de medisch specialisten van het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) Drachten, die realisatie van het zonnepark meefinancieren.

De planning is om de werkzaamheden eind december 2018 af te ronden. Nij Smellinghe kan dan op duurzame wijze zelf ruim een derde deel van het stroomverbruik opwekken voor het ziekenhuis.  

Realisatie duurzaam plan
Het duurzame plan is gerealiseerd met zonne-energiespecialist GroenLeven. Zij gaan de installatie ook uitvoeren.  ABN AMRO Lease financiert ook mee, zij streven verduurzaming van vastgoed in alle sectoren na. Nij Smellinghe kreeg in 2016 een SDE+-subsidie toegekend voor dit project.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button