HoofdnieuwsRegionaalSport

Zwalkend VV Kollum geeft niet thuis tegen VV Grijpskerk

GRIJPSKERK – Na het debacle van afgelopen zaterdag tegen VV Ropta Boys, waren de verwachtingen aan Kollumer kant deze middag hooggespannen op het sportpark De Enk. Het doel was om te laten zien dat het verlies van afgelopen week een incident was. Vanaf het begin van de wedstrijd werd echter duidelijk dat VV Kollum op dit moment de weg enigszins kwijt is. Grijpskerk kwam als overwinnaar uit de “strijd “ en won met de kleinst mogelijke marge, 1-0.

Vrij snel nadat de wedstrijd in gang was gezet werd het duidelijk dat Kollum niet bij machte was om druk te zetten op de Grijpskerker formatie. Er werd in alle linies teveel ruimte weggegeven wat al snel leidde tot de eerste kleine mogelijkheden voor Grijpskerk. Met name Brian Tefi al zijnde de linkerspits van Grijpskerk was moeilijk te bespelen door Sander Gietema. Ook aan de linkerkant had de Kollumer defensie de nodige problemen. Jesper Spijkstra, die deze middag de voorkeur kreeg om aan de linkerkant voor de nodige aanvallende impulsen te zorgen, had verdedigend de handen vol aan de bedrijvige Raymond Pietens.

Deze had na een kwartier voor de openingstreffer moeten zorgen toen Jesper Spijkstra onder de bal doordook, echter zijn inzet werd gekeerd door doelman Johan Vonk. Nog geen twee minuten later werd een lange bal vanuit de Grijpskerker defensie verkeerd beoordeeld door Ruben Merkus, waarna Jarno Eeuwema vrije doortocht had richting Kollumer doel. Zijn poging miste de juiste richting, waardoor de gasten uit Kollum goed wegkwamen. Het leek wel alsof de durf er niet was bij de VV Kollum. De inspeelpass richting het middenveld werd bijna niet gegeven, om Grijpskerk voetballend onder druk te zetten. Ook was er veel te weinig beweging zonder bal in het team en de gretigheid in de duels na balverlies was ver onder de maat. Veelvuldig werd daarom voor de lange risicoloze bal gekozen. De Grijpskerker defensie raakte hier niet van onder de indruk, daar het met de lichaamslengte in deze linie wel goed zat. De tweede bal hieruit volgend werd ook bijna nooit gewonnen, omdat ook de aansluiting van het middenveld en de achterhoede te wensen overliet. Het eerste half uur werd er dan ook vrijwel niets gecreëerd door de Kollumers.

Aan de andere kant bleef de dreiging in de omschakeling van eerdergenoemde spelers. Na een klein half uur spelen was het dan raak voor Grijpskerk. Brian Tefi kon vanaf links vrijelijk de bal de zestienmeter in slingeren, waar een tweetal spelers van Grijpskerk volledige vrijheid hadden om de trekker over te halen. Raymond Pietens besloot dit te doen en faalde niet. 1-0. Kollum bleef grossieren in fouten en kon de wedstrijd niet laten kantelen. Behoudens de laatste tien minuten voor rust, toen Kollum toch iets meer druk kon zetten op de tegenstander. Meteen ontstonden er kansjes voor onder meer Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan. Ze misten veelal kracht dan wel de juiste richting. Over het algemeen was de eerste helft, met name aan Kollumer kant van een bedenkelijk niveau.

De tweede helft zou geen ander beeld laten zien. Kollum bleef ver onder de maat presteren en Grijpskerk speelde naar vermogen. Toch had Kollum de stand na krap aan tien minuten gelijk moeten trekken. Een zeldzaam goed opgezette aanval over de rechterkant, via Roman Doelkamid en Gerard van Zonneveld, belandde bij Marinus Hoekstra. In vrije positie faalde laatstgenoemde. De bal verdween ruim over de deklat. Dit kunnen de momenten in een wedstrijd zijn, waardoor de ongrijpbare “spirit “ er ineens is en de rollen kunnen worden omgedraaid.  Na een kwartier spelen in de tweede helft probeerde de Kollumer staf meer voetballend vermogen op het middenveld te krijgen, door Ruben Merkus een linie naar voren te sturen en Wiebe Postma ten koste van Arne Jan de Boer, plaats te laten nemen centraal in de defensie. Veel verbetering/verandering in het spelbeeld leverde dit niet op. Het waren de mannen van trainer Faber die het gevaarlijkst bleven. Zo ook in de 65e minuut toen Raymond Pietens vanaf rechts naar binnen trok en uithaalde.

Een redding van Johan Vonk was nodig om niet tegen een 2-0 achterstand aan te kijken. De corner die hieruit voortvloeide werd vervolgens niet goed beoordeeld door Johan Vonk, waarna Wiebe Postma redding moest brengen op de doellijn. De frustraties binnen als ook buiten de lijnen namen toe en richtten zich met name op de arbitrage, wat veelal geen goed teken is. Marinus Hoekstra en Sander Gietema werden mede als gevolg hiervan getrakteerd op geel. Hoekstra werd hierna vervangen door Robert Lietmeijer om voetballend toch nog een resultaat te bewerkstelligen. Nadeel hiervan was dat een aanspeelpunt in de voorhoede ontbrak voor de vele lange ballen die bleven komen. Toch leek op ongeveer tien minuten voor tijd de gelijkmaker te vallen.

Benjamin Zondervan werd op links de diepte ingestuurd en zijn afgemeten voorzet werd door Gerard van Zonneveld snoeihard ingekopt. De bal spatte echter uiteen op de onderkant van de lat en belandde voor de doellijn. De rebound van dezelfde speler werd over het doel gewerkt. Na dit wapenfeit was het wel duidelijk voor iedereen die Kollum een warm hart toedraagt. Deze wedstrijd zou ook verloren worden. De Laatste wapenfeiten waren van de kant van Grijpskerk. Inzetten van Pietens en Joost Schoenmaker misten doel of vonden keeper Vonk op hun weg. Na 97 minuten was het einde wedstrijd en konden de Kollumers een illusie armer huiswaarts keren. De winst was verdiend voor VV Grijpskerk omdat Kollum veel te weinig heeft afgedwongen in deze wedstrijd.

De komende week zal er moeten worden geprobeerd om de neerwaartse spiraal te doorbreken en de volgende tegenstander Anjum een ander Kollum te laten zien.

Verslag: Ludzer de Boer/Foto’s: Bert Wijma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button