HoofdnieuwsRegionaal

Bovengronds uitrijden mest scoort goed in praktijkproef

SURHUISTERVEEN – Bij het bovengronds uitrijden van mest is de grasopbrengst hoger dan bij het gebruik van andere bemestingssystemen. Dat blijkt uit een praktijkproef bij Surhuisterveen. “De verschillen zijn niet heel groot. Daarom willen we de proef volgend jaar herhalen in samenwerking met de Dairy Campus”, zegt Foppe Nijboer van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), samen met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) initiatiefnemer van het onderzoek. 

Het uitsproeien van mest met een giertank en ketsplaat leverde bij de afgeronde proef niet alleen meer gras op, het was ook groener dan in de stroken gras die bemest waren via injecteren en het besproeien met water. Bovendien hebben de leden van de themagroep Landbouw Milieu en Water van de NFW bij het bovengronds uitrijden de minste mest teruggevonden op de bodem. “Het is opzienbarend dat het veld met de ouderwetse giertank zo goed scoort. Wetenschappelijk gezien zou de grasgroei hier minder moeten zijn omdat de ammoniak vervluchtigt. Het bevestigt ons gevoel dat bovengronds uitrijden van mest beter is”, aldus Nijboer. De NFW-themagroep veronderstelt dat het gras via het blad meststoffen opneemt en daardoor groener is. “Naar mijn mening is het goed dat het gras met mest besmeurd raakt. Het blad neemt hoogstwaarschijnlijk voedingsstoffen uit de drijfmest op, zoals dat ook gebeurt met ruige mest. De natuur kan hier meer mee.”

Op het land van maatschap Bloemhoff-Bergsma aan de Blauwhuisterweg zijn met vier verschillende bemestingssystemen stroken gras bewerkt. Naast de conventionele giertank waren dat de mestinjecteur, de zogenaamde duospray- en de triplespray-machine. Beide laatste machines sproeien water over de drijfmest om het vervluchten van ammoniak tegen te gaan. Uit metingen van de grashoogte op twee verschillende dagen bleek dat het verschil tussen de vier proefvelden gering is. Toch leverde de methode van het bovengronds uitrijden het langste gras op. Afgelopen 29 juli is een strook gemaaid en gewogen. De cijfers van de drogestofgehalte zijn nu bekend geworden. Met een drogestofgehalte van 17,3% levert de methode van het bovengronds uitrijden van mest omgerekend 2.595 kg ds per hectare op, zo´n 20% meer dan de andere stroken.

Met de praktijkproef willen de NFW en NMV aantonen dat er goede alternatieven zijn voor mestinjectie. Veel boeren zijn namelijk ervan overtuigd dat het injecteren niet goed is voor de bodem en het bodemleven. Volgend jaar wordt de proef herhaald waarbij de meetresultaten ook een wetenschappelijke onderbouwing krijgen.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button