HoofdnieuwsRegionaal

DDFK gemeenten binden de strijd aan met hennepteelt

DOKKUM/KOLLUM – De gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. zetten actief in op de bestrijding van hennepkwekerijen. Dit doen zij samen met partners als de politie maar ook in samenwerking met energiebedrijf Liander en de woningcorporaties in de regio.

Publiekscampagne melden hennepkwekerijen
Er wordt een publiekscampagne opgezet waarbij inwoners worden opgeroepen om alert te zijn en vooral te melden wanneer er vermoedens zijn van hennepkwekerijen bij hun in de straat, wijk of dorp. In de campagne wordt aandacht besteed aan bewustwording, maar ook over de gevolgen die een hennepkwekerij kan hebben voor de omgeving. Naast het feit dat de woningcorporaties actief hun huurders gaan aanspreken, zullen de DDFK-gemeenten ook inzetten op de particuliere woningverhuurders.

Hennepcontainer
Medewerkers van de gemeenten en woningcorporaties worden getraind in hoe zij eventuele hennepkwekerijen kunnen herkennen. Deze trainingen worden verzorgd door experts van Liander en het hennepteam van de Politie Noord Nederland. In een ‘hennepcontainer’ krijgen medewerkers informatie over hoe hennepkwekerijen werken en waar men op moet letten.

Brandgevaarlijk
Hennepkwekerijen brengen grote risico’s met zich mee. De elektriciteit wordt illegaal afgetapt en is op een ondeskundige manier ‘aan elkaar geknoopt’. Het stroomverbruik is hoog en langdurig (12 tot 18 uur per dag), waardoor gevaar van kortsluiting en brand altijd direct aanwezig is.
Hennepkwekerijen komen overal voor. Zowel in oude wijken als ook in luxe appartementen en villawijken. Jaarlijks ontstaan landelijk door hennepkweek 70 tot 80 grote woningbranden.

De schade die de hen­nepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties, woningeigenaren en energiebedrijven draaien op voor kosten van lekkages, brandschade en illegaal afgetapte stroom.
De schade aan vernielde (huur)woningen bedraagt soms vele tienduizenden euro’s.  Deze rekening komt uiteindelijk bij de burger terecht. Daarnaast trekken hennepkwekerijen ook andere vormen van criminaliteit aan.

Ondermijnende criminaliteit
Een belangrijke prioriteit in zowel het landelijke, regionale als lokale veiligheidsbeleid is de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bij de teelt of vervaardiging en handel in soft- of harddrugs is in de meeste gevallen sprake van georganiseerde criminaliteit. De overheid wil hiertegen hard optreden.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button