Buiten regio

Expertisecentrum ECL Nij Smellinghe erkend voor primair lymfoedeem

DRACHTEN – Het Expertisecentrum voor Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL) in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) voor de komende vijf jaren erkend als Expertisecentrum voor Zeldzame Aandoeningen. Hieruit blijkt dat het specialistische onderzoek- en behandeltraject voor mensen met de zeldzame aandoening primair lymfoedeem bij het ECL voldoet aan de eisen van de NFU.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in een lichaamsdeel. Primair lymfoedeem is als het aangeboren is, secundair lymfoedeem als gevolg van een behandeling. Het ECL biedt gespecialiseerde zorg en behandeling op maat voor mensen met primair en secundair lymfoedeem en lipoedeem. Het ECL is het enige expertisecentrum op dit gebied in Nederland.

Toegevoegde waarde
In 2015 ontving ECL een tijdelijke erkenning. Deze erkenning is nu omgezet naar een definitieve erkenning voor vijf jaren. De erkenning betekent dat binnen ECL excellente diagnostiek, zorg en behandeling van mensen met primair lymfoedeem wordt gegeven. ‘Onze kennis, zorg en behandeling is van toegevoegde waarde voor mensen met deze zeldzame aandoening’, aldus dermatoloog en behandelaar Robert Damstra. Inmiddels heeft deze erkenning mogelijk gemaakt dat het ECL is aangesloten bij European Reference Network (ERN) voor deze aandoening.

Doel van het NFU met het toekennen van de titel is om de zorg voor mensen met een zeldzame aandoening te verbeteren. Ook is het voor zowel patiënten als zorgprofessionals door de erkenning duidelijker waar expertise te vinden is op het gebied van zeldzame aandoeningen. Mede hiervoor zijn op Europees niveau ERN’s opgericht (www.ernvascular.eu).


Het Expertisecentrum Lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL) is het expertisecentrum in Nederland op het gebied van lymfologie. Samen met de patiënt organiseren wij voor diverse lymfologische zorgvragen geïntegreerde diagnostiek en behandeling. Naast de behandeling ontwikkelen wij voortdurend en doen wij toegepast en wetenschappelijk onderzoek. Het ECL is onderdeel van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button