HoofdnieuwsRegionaal

Hoe ver mag je gaan in verkiezingstijd?

KOLLUM – De verkiezingscampagnes in Nederland verlopen over het algemeen in goede harmonie. We kijken met afgrijzen naar Amerika waar het moddergooien de hoofdmoot is in verkiezingstijd en de inhoud – de politieke standpunten – er nauwelijks meer toe doet. Zo doen we dat gelukkig niet in Nederland en zeker niet in Kollumerland c.a.. We waren dan ook onaangenaam verrast dat een kwestie van twee jaar geleden met betrekking tot VCBO Kollumerland een kleine week voor de verkiezingen ineens de media haalt.

Dat een oud GMR-lid ons nog eens wil spreken naar aanleiding van de kwestie is tot daar aan toe. Dat hij zegt het juridisch te willen uitzoeken: prima. We zullen ons bij een juridische uitspraak neerleggen, hebben we hem verzekerd. Dat de persoon in kwestie geen juridisch grond gevonden heeft,  maar wel de krant inlicht met een ‘open brief’ is op zijn zachtst gezegd vreemd.

Om vijf dagen voor de verkiezingen dit oude punt van stal te halen lijkt dan ook in veel opzichten een goed georkestreerde beschadigingsactie. Zeker omdat het huidige VCBO-bestuur dit als een afgedane zaak beschouwt. Dat in het weekend daarna de gemeentelijke verkiezingsborden worden besmeurd, past daar naadloos bij. We vinden dat bedenkelijk.

Verkiezingen voor de gemeenteraad moeten gaan over gemeentelijke kwesties. Het gaat over het functioneren van een partij. Wat hebben de partijen voor elkaar gekregen in de afgelopen jaren en heeft u vertrouwen in de partij? Het ‘spelen op de man’ past daar niet bij. En daarnaast; het staat iedereen vrij te kiezen uit de kandidaten. Hebt u te weinig vertrouwen in Lieuwe Bijleveld of Margreet van der Molen? Dan maakt u toch een andere keuze op de lijst! CDA en ChristenUnie hebben meer goede kandidaten op de lijst staan.

Lieuwe Bijleveld (lijsttrekker CDA Kollumerland c.a.)

Margreet van der Molen (lijsttrekker ChristenUnie Kollumerland c.a.)

Dit kan u ook interesseren

4 reacties

  1. Juridisch zal het wel toegestaan zijn, moreel verantwoord is het absoluut niet.
    Dit sluit niet aan bij het christelijke gedachtegoed als u het mij vraagt.

    Met name het ‘foutje’ van de accountant (het ontbreken van de cijfers van de toegekende vergoeding op de begroting) riekt naar een doofpotje, al is dit natuurlijk niet te bewijzen..
    Mijn vertrouwen in deze mensen is dermate beschadigd dat het mijn stem heeft doen veranderen. De positie van lijsttrekker is zo belangrijk dat een stem voor een ander fractielid geen optie is voor mij.

  2. Een hele terechte zaak om op te kijken als iemand in de politiek zit. Bestuursleden die, uniek in Nederland, €1000,- per maand krijgen (als dat niet klopt hoor ik het graag). Juridisch misschien ok, ethisch zeer bedenkelijk in mijn ogen. Ondertussen heeft de algemeen directeur cart blanche om eigen bedrijf en bekenden in te zetten voor trainingen. Belangenverstrengeling ten top. Ik geloof dat er anderhalf miljoen gulden uit de reserve is. Ja daar heb ik mijn vragen ook over gehad. Alles natuurlijk juridisch onderbouwd, ik geloof het graag. Maar was het allemaal ook ethisch? Ik betwijfel het. Gevolgen voor de VCBO, bezuinigingen, grotere klassen, onderwijzers hun baan op de tocht. Terecht om terug te kijken Twee verkiesbare personen op de lijst die allebei bestuursleden waren maakt het zaak om daar naar te kijken. Juridisch, ethisch en integriteit zijn dingen die je altijd moet bekijken en helemaal in verkiezingstijd. Mensen moeten buiten elke verdenking staan.

  3. Hoe ver je mag gaan in verkiezingstijd? Net zover als buiten verkiezingstijd wat mij betreft.
    Als je maar lang genoeg gevoelens van onvrede negeert dan vindt het op zeker moment zelf een uitweg. En dat is meestal niet de uitweg die je verwacht of graag zou willen zien. De werkelijkheid zal altijd boven komen drijven en onzin verdampt.
    Je zou ook kunnen reageren door mensen uit te nodigen voor een gesprek. Dhr. Bijleveld is ook meerdere keren uitgenodigd voor een gesprek of gevraagd naar een reactie net zoals dhr. Bilker, zoals dat hoort bij hoor en wederhoor. Als zij daar vervolgens niet op in gaan, of zich daar te goed voor voelen, prima dat is hun goed recht en dan moeten zij niet raar opkijken dat dit gebeurt. Ik snap wel dat hen dit niet zo goed uitkomt maar dat hadden zij zich eerder moeten realiseren.

  4. In Amerika wordt er vooral door politieke partijen met modder naar elkaar gegooid in verkiezingstijd. Ik heb niet de indruk dat hier in Kollumerland door een politieke partij met modder is gegooid. Als er met modder wordt gegooid dan is daar een reden voor. Als je geen doelwit bent dan wordt je niet geraakt. Mijnheer Bijleveld zou er goed aan doen eens in de morele spiegel te kijken of het wat hem zelf betreft wel allemaal klopt met hoe een fatsoenlijk mens zich hoort te gedragen, binnen of buiten verkiezingstijd. En dat heeft niets te maken met de juridische werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button