HoofdnieuwsRegionaal

Vandaag uitspraak proces Jasper S.

LEEUWARDEN – De rechtbank in Leeuwarden doet vrijdagmorgen rond 10:30 uitspraak tegen Jasper S. De uit Oudwoude afkomstige  boer wordt verdacht van de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999. Jasper S bekende in  december 2012. Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden twintig jaar cel tegen de 45-jarige Jasper S. Hij is volgens deskundigen volledig toerekeningsvatbaar.

Omdat de feiten in 1999 zijn gepleegd, moest de officier van justitie kiezen tussen twintig jaar cel en levenslang. Levenslang vond de officier van justitie echter geen passende straf. Voor delicten die na 1 februari 2006 zijn gepleegd kan een straf van dertig jaar cel worden geëist. Het OM ziet geen redenen voor strafvermindering.

Justitie acht naast de moord ook bewezen dat de man het meisje oraal en vaginaal heeft verkracht. Jasper S. heeft zowel de verkrachting als de moord bekend. Huilend verklaarde hij drie weken geleden Vaatstra drie keer de keel te hebben doorgesneden. Bij zijn arrestatie in november had hij het moordwapen op zak.

Zijn advocaten Jan Vlug en Anno Huisman stellen dat geen sprake is van moord, maar van doodslag. Jasper S. zou in paniek hebben gehandeld toen hij het meisje doodde in 1999. Een straf van ‘niet meer dan vijftien jaar en in ieder geval geen twintig jaar’ zou volgens de raadslieden op zijn plaats zijn. Ook stellen zij dat de Fries ‘eerlijk en volledig’ heeft verklaard in de rechtbank. Deskundigen gaven eerder aan te vermoeden dat S. niet volledig is geweest in zijn verklaringen, en ook het OM twijfelt daaraan.

Zo heeft Marianne Vaatstra zich volgens justitie flink verzet. Zij zou hem gebeten en mogelijk ook hebben gekrabd. Jasper S. verklaarde echter dat het meisje nauwelijks weerstand bood, volgens hem vermoedelijk omdat ze in leven hoopte te blijven.

Melkveehouder Jasper S. werd in november opgepakt, na een groot dna-verwantschapsonderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam woonden.

Jasper S. is vandaag zelf niet in de rechtbank aanwezig.

Vanaf 10:40 uur is de uitspraak van de rechtbank in het proces tegen Jasper S live te volgen via Omrop Fryslân televisie.
Om 12:00 & 13:00 uur worden erop Omrop Frylân extra Hjoed uitzendingen uitgezonden.
Volg de gehele uitspraak vanaf 10:35 uur via de live pagina in de Zaak Vaastra.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button