Buiten regioOndernemend

Veel technische banen te vinden in Noord-Oost-Friesland

DOKKUM – Het klinkt gek: hoewel er al jaren een hoge werkloosheid heerst in de regio, hebben veel bedrijven toch moeite al hun vacatures te vullen. Zeker nu de economie aantrekt en de banensituatie iets verbetert, zijn kandidaten voor technische functies schaars. Dat blijkt uit een enquête van het Financieele Dagblad onder deelnemers aan de FD Gazellen 2016, een wedstrijd voor snelgroeiende bedrijven. 16 Bedrijven uit Friesland kregen een Gazelle uitgereikt, waaronder twee ondernemingen uit Dokkum: Probo Sign B.V. en Bouwgroep Dijkstra wonnen beide een bronzen Gazelle.

“We hebben in één jaar tijd 35 mensen aangenomen”, zei René de Heij, directeur van Probo Sign, dat online vlaggen en geveldoeken verkoopt, tegen het FD. “Maar we zoeken nog softwareontwikkelaars. Die vacatures remmen wel de groei van ons bedrijf.” Teveel sollicitaties krijgen bedrijven daarentegen voor administratieve functies. “Als we een administratief medewerker zoeken, krijgen we wel 400 reacties. Maar voor een technisch projectleider mogen we blij zijn als er twee kandidaten zijn”, zegt directeur Erwin Dirkse van DMT Milieutechnologie uit Joure. Een betere afstemming van de aangeboden opleidingen met de arbeidsmarkt is dus noodzakelijk.

Regio Dokkum goede standplaats

De Heij prijst Dokkum als vestigingsplaats, onder andere vanwege de ruimte om te groeien. Zijn bedrijf zit sinds 2010 op de huidige locatie, en opende vorig jaar twee nieuwe productiehallen van elk 2500 vierkante meter. “Als je je producten online verkoopt, dan maakt locatie niet veel uit. In e-commerce draait het om goede logistiek. Wij versturen 1600 pakketjes per dag. Dat gaat prima vanuit Friesland”.

De verbindingen tussen Friesland en de rest van Nederland zijn verbeterd: met geld dat afkomstig was uit de verkoop van Nuon-aandelen en een fonds ter compensatie voor het niet aanleggen van de Zuiderzeespoorlijn zijn bijvoorbeeld wegen verbreed. De weg tussen Dokkum en Drachten heeft nu vier banen. Ook voor het bestellen van materieel zijn bedrijven niet meer afhankelijk van de plek. Net zoals ze hun producten via internet verkopen, kunnen ze benodigdheden zoals magazijnkasten, palletwagens en hefliften online bestellen, bijvoorbeeld via een website als Profishop.

Zoals De Heij lijken ook andere ondernemers te denken. In het voormalige kantoor van de Dokkumer en de Leeuwarder Courant aan de Boterstraat in Dokkum zitten sinds vorig jaar drie bedrijven uit de bouwsector. Het meest innovatieve van de drie is Bouw7, dat een administratie-app voor bouwbedrijven heeft ontwikkeld. Bouw7 deelt het pand met Jelsma Vastgoed en het Sjouke Hiemstra Bouwkundig Bureau.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button